Kutsal anların kıymetini bilmek için üç ayların ve kandillerin önemi…
Allah’a ortak koşmayanların affedileceği müjdesi ne zaman verildi?
Tasavvuf araştırmacısı Prof., halk arasında “üç aylar” olarak bilinen sürenin, Allah’ın rahmetinin, mağfiretinin ve ihsanının zirveye ulaştığı kutsal bir zaman dilimi olduğunu belirtti. Reşat Öngören, “Allah’ın rahmetinin, mağfiretinin ve bereketinin tüm âlemleri kapladığı bu mübarek zaman diliminin, bol ibadet, dua, zikir ve salih amellerle çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Başta Gazze olmak üzere İsrail zulmü altında acı çeken kardeşlerimizin kurtuluşu için bol bol dua edelim.” söz konusu.
Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Öngören, Hicri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan “üç aylar” olarak adlandırılan dönemi değerlendirdi.
Üç ay; Allah’ın rahmetinin, mağfiretinin ve bereketinin doruğa çıktığı mübarek bir zamandır.
Prof. Dr. Reşat Öngören, halk arasında “üç aylar” olarak bilinen sürenin Allah’ın rahmet, mağfiret ve bereketinin zirve yaptığı kutsal bir zaman dilimi olduğunu belirterek, “Hicri takvime göre bu aylar şu aylardan oluşmaktadır: Recep, Şaban ve Ramazan ayları ile Regaib, Mirac, Berat ve “Kadir gibi önemli kandillerin yer alması üç ayların değerini daha da arttırır.” dedi.
Öngören: “Ramazan ayı dışındaki en faziletli orucun Şaban ayında tutulan oruç olduğunu söyledi. Öyle olduğunu ifade etti.”
Üç aylardan ilki olan Recep ayının, Kur’an-ı Kerim’de “haram aylar” olarak adlandırılan, savaşın yasak olduğu dört ayların (Zilkade, Zilhicce ve Muharrem) ortasında yer aldığını anlatan Prof. saygı gösterilmesi emredilir. Dr. Reşat Öngören şunları söyledi:
“Resûlullah (s.a.v.) Recep ayına girince, ‘Allah’ım, Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır!’ dedi. Şu şekilde dua etmiştir: Öte yandan Peygamber Efendimiz’in Şaban ayında diğer aylara göre daha fazla oruç tuttuğu, bazen de ayın tamamını oruç tuttuğu hadis kaynaklarında zikredilmektedir. ‘İnsanların kıymetini bilmediği bu ayda ameller Allah’a arz edilir; “Ben oruçlu iken amellerimin Allah’a arz edilmesini isterim ve bu ayda da oruç tutuyorum” dedi. Ramazan dışında en faziletli orucun Şaban ayında tutulan oruç olduğunu belirtti. Ramazan ayı, Kur’an’ın indirildiği oruç ayıdır.”
Kandiller: Kutsal zamanlar…
Kutsal geceler olan Regaib ve Mirac gecelerinin Recep ayında olduğunu belirten Prof. Dr. Reşat Öngören, şöyle konuştu:
“Recep ayının ilk Cuma gecesi Müslümanların çoğunluğu tarafından Regaib Gecesi olarak kutlanmakta ve Mirac olayının tarihi de Recep ayının 27. gecesi olarak kabul edilmektedir.
Bilindiği üzere Peygamber Efendimiz’in bir gece Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya yolculuğuna ve ardından Kudüs’ten göklere yükselmesine Mirac adı verilmektedir. Hz. Peygamberimiz (asm) yedi göğün her birinde sırasıyla Adem, İsa, Yusuf, İdris, Harun, Musa ve İbrahim ile görüşmüş, ardından Allah’ın huzuruna çıkmıştır. Burada beş vakit namaz farz kılındı. Bir rivayete göre, Miraç sırasında Hz. Peygamber’e Bakara Suresi’nin son ayetleri indirilmiş ve Allah’a ortak koşmayanların affedileceği müjdelenmiştir.”
Kıblenin Kudüs’teki Mescid-i Aksa’dan Kabe’ye çevrilmesi Berat gecesinde gerçekleşmiştir.
Prof., Şaban ayının on beşinci gecesi kutlanan Berat Kandili hakkında da bilgi verdi. Dr. Reşat Öngören, “Peygamberimiz; ‘Şaban ayının ortasında geceyi ibadetle geçirin, gündüzleri ise oruç tutun. O gece, güneşin batmasıyla Allah dünya semalarında tecelli eder ve sabaha kadar şöyle der: ‘Benden bağışlanma dileyen var mı, onu bağışlayayım mı? dedi. Kıblenin Kudüs’teki Mescid-i Aksa’dan Mekke’deki Kabe yönüne çevrilmesinin Berat gecesinde gerçekleştiğine dair rivayetler geceye ayrı bir değer katmaktadır.” dedi.
Berat gecesinde Kur’an’ın tamamı dünya semasına indi.
Berat gecesinde Kur’an-ı Kerim’in tamamının dünya semasına indirildiğinin kabul edildiğini belirten Prof., Kadir gecesinde ise ayetlerin yavaş yavaş nazil olmaya başladığını belirtti. Reşat Öngören, “Kandil gecelerinin en önemlisi olan Kadir Gecesi Ramazan ayında gerçekleşir ve çoğunluk tarafından 27’nci gece olarak kabul edilir.” söz konusu.
Öngören: “İsrail zulmü altında inleyen Gazze’deki kardeşlerimizin kurtuluşu için bol bol dua edelim.”
Prof. Dr. Reşat Öngören, “Allah’ın rahmetinin, mağfiretinin ve bereketlerinin tüm alemleri kapladığı bu mübarek zaman diliminin, bol ibadet, dua, zikir ve salih amellerle çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle Gazze’de İsrail zulmü altında acı çeken kardeşlerimizin kurtuluşu için bol bol dua edelim. Maalesef maddi olarak fazla bir şey yapamıyoruz, en azından dualarımızla onlara yardımcı olalım.” Sözlerini tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı